28 Νοεμβρίου 2017

Τι είναι το κολλαγόνο και πώς θα βοηθήσει το δέρμα σου;Ακούς συχνά τη λέξη «κολλαγόνο» αλλά ακόμα δεν έχεις κατανοήσει πλήρως τη σημασία της; Μάθε μια για πάντα τι είναι και πώς μπορείς να το αξιοποιήσεις προς όφελος της επιδερμίδας και του οργανισμού σου.

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη -βασικό συστατικό του δέρματος- που ευθύνεται για τη διατήρηση της δομής του μέσω του πλέγματος των ινών του. Το κολλαγόνο του ανθρώπινου οργανισμού είναι όμοιο με το κολλαγόνο που βρίσκεται στο δέρμα ορισμένων ζώων. Γι’ αυτό το λόγο το ζωικό κολλαγόνο το συναντάμε συχνά σε χειρουργικές επεμβάσεις όπως τα χειρουργικά ράμματα και πρόσφατα στις καρδιακές βαλβίδες.

Οι ρυτίδες πολλές φορές εμφανίζονται πολύ νωρίς και δημιουργούν άσχημη εικόνα. Ένας πολύ εύκολος και γρήγορος τρόπος να εξαλειφθούν οι ρυτίδες είναι οι ενέσεις κολλαγόνου. Άμεσα αποτελέσματα και ασφαλής διαδικασία, αρκεί να γίνει από εξειδικευμένο δερματολόγο.

Στην αισθητική χειρουργική χρησιμοποιείται κολλαγόνο από δέρμα μόσχων που έχει επεξεργαστεί και καθαριστεί τελείως. Το υλικό αυτό είναι τόσο όμοιο με το δικό μας κολλαγόνο που αφομοιώνεται απόλυτα από το σώμα μας.


Όσο είμαστε νέοι η σύνθεση του κολλαγόνου από τους ινοβλάστες του δέρματος, τα κύτταρα που το παράγουν, βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Έτσι το δέρμα είναι λείο, στιλπνό και απαλλαγμένο από γραμμές.


Με την πάροδο όμως του χρόνου, το δέρμα παύει να συνθέτει το ίδιο ικανοποιητικά κολλαγόνο και έτσι δημιουργούνται οι γνωστές σε όλους μας ρυτίδες.


Το πόσιμο κολλαγόνο αποτελεί μια πρόταση για να προσφέρουμε εκ των έσω τα οφέλη του στον οργανισμό μας, ενώ μια άλλη πρόταση αποτελούν οι θεραπείες της αισθητικής ιατρικής που στηρίζονται είτε στην κινητοποίηση του οργανισμού μας για παραγωγή νέου κολλαγόνου είτε στην απευθείας εφαρμογή του κολλαγόνου στο δέρμα.
Θεραπεία ενέσιμου κολλαγόνου

ΠΟΤΕ; Δεν υπάρχει περιορισμός στην ηλικία. Γυναίκες ή άνδρες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν την επιδερμίδα τους νεανική μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία. Το αποτέλεσμα της εμφύτευσης εξαρτάται από την έκταση και το βάθος των ρυτίδων. Αν πρόκειται για τις συνηθισμένες ρυτίδες τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Η διάρκεια του αποτελέσματος απέχει από οργανισμό σε οργανισμό. Το ενέσιμο κολλαγόνο συμπεριφέρεται ακριβώς όπως το κολλαγόνο του δέρματος και έτσι μειώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Όσο πιο νωρίς γίνει η θεραπεία τόσο μεγαλύτερη διάρκεια θα έχει το αποτέλεσμα.

ΠΟΥ; Το κολλαγόνο είναι αποτελεσματικό στην εξάλειψη ρυτίδων γύρω από τα χείλη, στις γωνίες των ματιών, στις εκφραστικές ρυτίδες, στις ρυτίδες μεταξύ των φρυδιών και σε αυτές που σχηματίζονται στις γωνίες του στόματος. Επίσης, χρησιμοποιείται στις ουλές μετά από ακμή ή τραυματισμούς για να βελτιώσει το αισθητικό αποτέλεσμα χειρουργικών επεμβάσεων ή ακόμη για να δημιουργήσει μεγάλα και αισθησιακά χείλη.

ΠΩΣ; Η εμφύτευση γίνεται γρήγορα και σχετικά ανώδυνα από ειδικευμένο δερματολόγο αφού πρώτα προηγηθεί ένα απλό τεστ ευαισθησίας στο χέρι για να εξακριβωθεί ότι δεν υπάρχει ευαισθησία. Το 99% των ατόμων που τους έκαναν τεστ δεν παρουσίασαν καμία απολύτως ευαισθησία στο υλικό. Ο γιατρός «ρίχνει» μικρές ποσότητες κολλαγόνου στις περιοχές όπου υπάρχουν ρυτίδες ή οι ουλές. Βελτιωτικές εμφυτεύσεις είναι εφικτές σε διάστημα 8 έως 12 μηνών από την ημερομηνία της αρχικής εμφύτευσης. Η ποσότητα όμως του κολλαγόνου που θα χρησιμοποιηθεί για να κάνει πλήρη διόρθωση θα είναι σημαντικά μικρότερη από εκείνη που χρησιμοποιήθηκε στην αρχική εμφύτευση.

Βιολογικό lifting με φύλλα κολλαγόνου

Πρόκειται για μια αναπλαστική θεραπεία που καταπολεμά τη φθορά του δέρματος από τις κλιματικές αλλαγές, το στρες της οξείδωσης -που επιτείνεται από τον κακό τρόπο ζωής και το κάπνισμα- και τις ορμονικές διαταραχές, όπως στην περίοδο της εμμηνόπαυσης. Η θεραπεία αυτή, χωρίς οξέα, νυστέρι ή ενέσεις, διεγείρει την ανάπλαση των κυττάρων με αγνά, ενεργά συστατικά, που μεταφέρονται με ειδικές φόρμουλες για άριστη διείσδυση στο δέρμα. Τα ειδικά αυτά φύλλα της θεραπείας αποτελούνται από 100% αγνό και καθαρό κολλαγόνο και εμποτίζονται σε υγρό πολυσακχαρίτων. Τα φύλλα, στηριζόμενα στο φαινόμενο της όσμωσης, δρουν ως δεύτερο δέρμα, προσφέροντας ενυδάτωση, ενώ οι πολυσακχαρίτες εισχωρούν βαθιά συμβάλλοντας στη σύσφιξη. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, εφαρμόζεται στο πρόσωπο μια αμπούλα αμινοξέων για ενίσχυση του αποτελέσματος. Μετά τη θεραπεία το δέρμα είναι εμφανώς πιο λείο, πιο φωτεινό, οι ρυτίδες απαλύνονται και το περίγραμμα του προσώπου ξαναβρίσκει το χαμένο σχήμα του. Επιπλέον, η θεραπεία κολλαγόνου ματιών χαρίζει λάμψη και νεότητα στο βλέμμα, δρα ενεργά κατά των μαύρων κύκλων και του πρηξίματος και αποσυμφορίζει την ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Pixel με εφαρμογή μάσκας κολλαγόνου

Πρόκειται για μια θεραπεία που συνδυάζει το «ξύπνημα» του μηχανισμού παραγωγής κολλαγόνου, που υπάρχει στο σώμα μας, με την ενίσχυσή του με χρήση μάσκας κολλαγόνου. Η δράση του Pixel βασίζεται στην εξάχνωση των ιστών που παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα και στην αφαίρεση της εξωτερικής στιβάδας της επιδερμίδας. Το laser «χαρτογραφεί» την επιδερμίδα σαν ένα πλέγμα αποτελούμενο από πολλά μικρά τμήματα (pixels) και στοχεύει μόνο σε αυτά που παρουσιάζουν ένδειξη προβλήματος, όπως ουλές, χαλάρωση ή λεπτές γραμμές.Ο ελεγχόμενος αυτός «τραυματισμός» του δέρματος κινητοποιεί φυσικά τους ινοβλάστες για παραγωγή νέου κολλαγόνου και ελαστίνης από τον οργανισμό. Παράλληλα, μετά το τέλος της θεραπείας με το Pixel, εφαρμόζεται στην περιοχή μάσκα κολλαγόνου, η οποία περιλαμβάνει και υαλουρονικό οξύ και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως πολυβιταμίνες. Η μάσκα ενυδατώνει και ανανεώνει την επιδερμίδα, διεγείρει και αυτή τους ινοβλάστες, συντελώντας στην αναγέννηση του κολλαγόνου, ενώ βοηθά και στη μείωση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Η χρήση του Pixel επίσης διανοίγει τους πόρους της επιδερμίδας, έτσι ώστε να εισχωρήσουν σε βάθος τα θρεπτικά συστατικά της μάσκας, ενώ η εφαρμογή της είναι υδατοστεγής για πλήρη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της.Κατσαβού Ευγενία

Νοσηλεύτρια Τ.Ε.katsavoue@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !

loading...