25 Οκτωβρίου 2017

Καρκίνος και κύστη ωοθηκών - Αποτελεσματικές θεραπείες



Οι ωοθήκες συμμετέχουν ενεργά στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας, παράγουν ορμόνες και έχουν ενδοκρινική λειτουργία. Οι κύστεις στις ωοθήκες και ο καρκίνος ωοθηκών είναι από τις νόσους που απασχολούν πολλές Ελληνίδες. Μην παραμελείτε τα συμπτώματα που εμφανίζονται στην περιοχή της κοιλιάς, όπως το φούσκωμα και η αίσθηση της πίεσης. Επαναλάβετε ευλαβικά το ετήσιο υπερηχογράφημα, καθώς η έγκαιρη διάγνωση σώζει 9/10 ασθενείς!

Κύστη στην ωοθήκη

Οι κύστεις στις ωοθήκες είναι σαν μικρά σακουλάκια γεμάτα από υγρό, σε μικρό μέγεθος. Τις περισσότερες φορές δεν εκδηλώνουν συμπτωματολογία. Αν μεγαλώσουν είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν με φάρμακα ή με χειρουργική αφαίρεση. Ένα πολύ μικτό ποσοστό εκδηλώνει κακοήθεια και χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση, καθώς αν σπάσουν μπορεί να μεταλλαχθούν σε καρκινογόνες.

Η αντιμετώπισή τους έγκειται σε αντισυλληπτικό χάπι, ώστε η κύστη να συρρικνωθεί, σε αναρρόφηση με τη βοήθεια υπερήχου και σε λαπαροσκοπική αφαίρεση, μία εγχείρηση που εκτελείται με γενική αναισθησία.

Καρκίνος ωοθηκών

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ένας κακοήθης όγκος στην μία ή και στις δύο ωοθήκες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου, που μπορούν να εμφανιστούν στις ωοθήκες. Ο γνωστός και πιο συχνός είναι ο επιθηλιακός καρκίνος. Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι ο 10ος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες.

Παράγοντες επικινδυνότητας


Μεγάλη ηλικία, συνήθως άνω των 60


Εμμηνόπαυση που έχει καθυστερήσει


Βεβαρημένο κληρονομικό ιστορικό


Ιστορικό καρκίνου του μαστού

Σταδιοποίηση της νόσου

Στην αρχή, ο καρκίνος βρίσκεται στην ωοθήκη. Έπειτα αρχίζει να εξαπλώνεται σε κοντινά όργανα. Στην συνέχεια πηγαίνει στα τοιχώματα ακόμα και στους λεμφαδένες της κοιλιάς. Σε τελευταίο στάδιο, ο καρκίνος φεύγει έξω από την κοιλιά.

Η θεραπεία για τον καρκίνο των ωοθηκών εξαρτάται από το είδος του καρκίνου, το στάδιο και την γενικότερη υγεία του ασθενούς. Ο επιθηλιακός καρκίνος στις ωοθήκες αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση, η οποία μπορεί να συνοδεύεται με χημειοθεραπεία.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο kmyrillas.gr.



Πηγή:www.evianews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !