5 Σεπτεμβρίου 2017

Απάντηση σε δημοσίευμα της Δημοτικής Παράταξης Βόρεια Πιερία Δημοκρατία και Ανάπτυξη



Απαντώντας σε δημοσίευμα –κριτική της Δημοτικής Παράταξης ¨Βόρεια Πιερία Δημοκρατία και Ανάπτυξη¨ για το «ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ» του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού, το οποίο χαρακτηρίζει «Φτωχό, αποσπασματικό και χωρίς διαβούλευση», έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

α) Το Τεχνικό πρόγραμμα για το 2018 ανέρχεται στο ποσό των 3.600.00 €, ενώ το προηγούμενο έτος ήταν μόνο 600.000 €. Αν οι αριθμοί λένε κάτι, καθώς η σύγκριση είναι ασύμμετρη, τότε από μόνο του το γεγονός αυτό δείχνει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή για να ικανοποιήσει ανάγκες πρωταρχικές και ουσιαστικές. Και είναι ευτύχημα ότι δεν πρόκειται για ρητορικές διακηρύξεις ή για ίδιους πόρους, αλλά για εξασφαλισμένα κρατικά κονδύλια. Φυσικά, δεν επαναπαυόμαστε ούτε μένουμε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, επειδή, δηλαδή, καταφέραμε να πολλαπλασιάσουμε τα κονδύλια, αφού ξέρουμε ότι οι ανάγκες απαιτούν πολύ περισσότερα οικονομικά μέσα.

β) Ο ίδιος ο αρθρογράφος δεν αμφισβητεί «την ωφελιμότητα των εγκεκριμένων έργων, παρά επισημαίνει την απουσία ένταξής τους σε σχέδιο και την έλλειψη συγκεκριμενοποίησης αντικειμένου δύο ποσών». Ως Δημοτική Αρχή, με πλήρη επίγνωση των αναγκών και προτεραιοτήτων του Δήμου μας, θεωρούμε αναγκαίο να σημειώσουμε ότι τα προτεινόμενα έργα αφορούν πολλούς τομείς, είναι ενταγμένα σ’ ένα πολύμορφο, συνεκτικό και ενιαίο πλαίσιο παρεμβάσεων και δράσεων, που υπακούει σε μια βασική αναπτυξιακή στρατηγική/ αρχή: ισόρροπη ανάπτυξη, αξιοποίηση των τοπικών πλεονεκτημάτων και ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής, πνεύμα δικαιοσύνης και ιεράρχηση αναγκών. Με αυτόν τον γνώμονα έγινε ο σχεδιασμός μας, όπως άλλωστε εξηγήσαμε αναλυτικά στην επιτροπή διαβούλευσης και στο Δημοτικό Συμβούλιο δίνοντας τις απαραίτητες και πειστικές, κατά τη γνώμη μας, διευκρινίσεις. Δεν έχουμε καμιά διάθεση μικροπολιτικής, που οδηγεί σε διασπάθιση πόρων και στη δημιουργία πρόσκαιρων, φτηνών εντυπώσεων, ούτε πολύ περισσότερο να κρύψουμε τίποτα! Μπορεί κάποιοι – και είναι δικαίωμά τους- να έχουν διαφορετική αντίληψη για τον «αναπτυξιακό σχεδιασμό», ωστόσο θεωρούμε άδικο τον χαρακτηρισμό τους πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα « φτωχό, αποσπασματικό και χωρίς διαβούλευση». Η «κοινωνική διαβούλευση» που γίνεται με τρόπο θεσμικό και οργανωμένο από τους ποικίλους εκφραστές και φορείς της (κεντρικό δημοτικό συμβούλιο και τοπικά συμβούλια) είναι για μας ένας αξιόπιστος τρόπος, για να συζητήσουμε οργανωμένα και να αφουγκραστούμε τα αιτήματα και τις ανάγκες των συνδημοτών μας. Συμπληρωματικό ρόλο, άλλωστε, στη συμμετοχή και κινητοποίηση της κοινωνίας έχουν οι πυκνές επισκέψεις της Δημοτικής Αρχής στα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου μας και η άμεση επαφή με απλούς πολίτες, που μας τροφοδοτεί, εκτός των άλλων, με αναγκαίες ιδέες για τη συγκρότηση του προγράμματός μας.



γ) Είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε πως καμιά διάθεση ελιτισμού δε δείχνει ο σεβασμός στις θεσμικές δημοκρατικές αρχές και στους εκλεγμένους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών ούτε βάζει στη γωνία τους απλούς πολίτες η οργανωμένη διαβούλευση. Αντίθετα, για μας η «αποθέωση» της «κοινωνικής διαβούλευσης» που προβάλλεται ως πανάκεια, όταν δεν υποκρύπτει μια εργαλειακή αντίληψη για τη διαχείριση των κοινών ή δεν μεταβάλλεται σε μέσο εκτονωτικής διαφυγής, δηλώνει τουλάχιστον υποβάθμιση των θεσμών και των κατοχυρώσεων μιας ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας. Άλλωστε, για λόγους ευνόητους, η «άμεση δημοκρατία» στις μέρες μας δεν μπορεί να λειτουργήσει, εκτός αν η ουτοπία κυβερνάει τις πράξεις μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !