10 Αυγούστου 2017

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: ο οικονομικότερος τρόπος αυτοκίνησης σήμερα


Του Στέφανου Μίτμαν*



Με κόστος μικρότερο από 1,50 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα, μεγάλη αξιοπιστία και μηδαμινό κόστος συντήρησης, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν ήδη σήμερα τον οικονομικότερο τρόπο αυτοκίνησης.

Παράλληλα, ξεπερνούν με γοργούς ρυθμούς και τα δύο βασικά εμπόδια που καθυστερούν την εξάπλωσή τους σε σχέση με τα αυτοκίνητα που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα, το υψηλότερο κόστος απόκτησης και την μικρότερη αυτονομία.

Ιδιαίτερα σημαντικό όμως είναι και το όφελος που έχει ο χρήστης από τα εξαιρετικά μειωμένα έξοδα συντήρησης, αφού το σέρβις ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου περιορίζεται μόνο στην αλλαγή ελαστικών κάθε 4 χρόνια και στην συντήρηση του συστήματος πέδησης (δίσκοι / υγρά φρένων και τακάκια).

Οι άλλες τακτικές εργασίες συντήρησης, που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε, όπως αλλαγή λαδιών, φίλτρα, ψυκτικό υγρό, μπουζί, ιμάντες, κλπ δεν απαιτούνται, γιατί απλά αυτά τα εξαρτήματα δεν υπάρχουν σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κινείται με έναν πολύ πιο απλό στην κατασκευή του ηλεκτροκινητήρα, με ελάχιστα κινούμενα μέρη και ελάχιστες φθορές. Είναι αυτονόητο, ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν εκπέμπουν βλαβερούς ρύπους και θόρυβο, που τόσο κακό κάνουν στην υγεία μας, ιδιαίτερα όταν κυκλοφορούμε σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως τα κέντρα των πόλεων.

Ακόμα και αν λάβουμε υπόψη μας ότι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για να φορτίσουμε τις μπαταρίες ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου παράγεται από ορυκτά καύσιμα, είναι πολύ πιο αποδοτικό αυτή να παράγεται κεντρικά σε πολύ πιο μεγάλες, απομακρυσμένες και αποδοτικές μονάδες, σε σχέση με την μεμονωμένη καύση των ορυκτών καυσίμων σε εκατομμύρια μικρούς κινητήρες εσωτερικής καύσης στα αυτοκίνητα δίπλα μας.

Βέβαια, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με την ενσωματωμένη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας που έχουν, αποτελούν έναν ιδανικό συνδυασμό με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήματα, που είναι πραγματικά καθαρή και ανεξάντλητη και υπάρχουν σε αφθονία στην χώρα μας.

* Ο κ. Στέφανος Μίτμαν είναι σύμβουλος επιχειρήσεων και γενικός γραμματέας του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !