12 Αυγούστου 2017

ΜΙΧΟΥ ΜΑΡΙΑ: Η υπερφορολόγηση εξοντώνει την υγιή επιχειρηματικότητα



Η υπερφορολόγηση εξοντώνει την υγιή επιχειρηματικότητα. Μεταφέρει δε την οικονομική δραστηριότητα στη "μαύρη" οικονομία .


Αυτό είναι μια διαχρονική διαπίστωση την οποία οι λαμβάνοντες τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις θα έπρεπε να κατανοήσουν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια όπου οι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές που πληρώνουν οι συνεπείς φορολογούμενοι είχαν ως αποτέλεσμα την μετανάστευση επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Οργανωμένες επιχειρήσεις υφίστανται τις επιπτώσεις της φορολογικής τους συνέπειας. Ο ανταγωνισμός τους είναι άνισος με άλλες επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και καταφεύγουν στην αδήλωτη και απλήρωτη εργασία για να επιβιώσουν.

Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, δεν έχει καταφέρει να φέρει στην επιφάνεια την κρυμμένη φορολογητέα ύλη. Έτσι δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους συνεπείς φορολογουμένους. Είναι γνωστό ότι οι επιχειρήσεις σε 32 Ευρωπαϊκές χώρες φορολογούνται με φορολογικό συντελεστή 40,3% κατά μέσο όρο. Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα πλέον αντιμετωπίζουν τον 6ο υψηλότερο φορολογικό συντελεστή, με το 51% των προ φόρων κερδών τους.

Στα φυσικά πρόσωπα , το 92,5% των φορολογικών εσόδων καταβάλλεται από το 33% των φορολογουμένων που δηλώνουν εισόδημα άνω των 10.000€ τον χρόνο. Το υπόλοιπο 67% των φορολογουμένων δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα 3.055 €

Παρά τις μεγάλες αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, δεν φαίνεται να υπάρχει και αντίστοιχη αύξηση των φορολογικών εσόδων. Για μια ακόμη χρονιά το κράτος είναι αντιμέτωπο με τη μείωση των εισοδημάτων.

Είναι προφανές ότι οι νέοι φόροι (αύξηση στα ενοίκια, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες) δεν έφεραν τα ανάλογα αποτελέσματα. Ωστόσο για τους φορολογούμενους οι επιβαρύνσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές και οι λόγοι είναι πολλοί.



Ενδεικτικά αναφέρονται:

Οι εισοδηματίες θα πληρώσουν περισσότερο φόρο λόγω της αύξησης του φορολογικού συντελεστή στα ενοίκια (από 12% σε 15% για εισόδημα έως 15.000 ευρώ).

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν υψηλότερους φόρους καθώς το αφορολόγητο μειώθηκε στο μέσο του 2016 .

Νέα πολύ βαρύτερη κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης ψηφίστηκε πέρυσι τον Μάιο και έτσι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και όχι μόνο θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης.

Επιβλήθηκε αύξηση της προκαταβολής φόρου η οποία πλέον φτάνει στο 100% επί του φόρου.

Πολλά παραδείγματα αποδεικνύουν ότι η φορολόγηση των εισοδημάτων κατά το 2016 δημιούργησε στους έντιμους φορολογούμενους ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα αφού καλούνται να καταβάλλουν πολύ υψηλά ποσά φόρου.

Συγκεκριμένα αναφέρω φορολογούμενο ο οποίος δηλώνει εισόδημα ύψους 76.277,00 € και καλείται να πληρώσει φόρους και άλλες επιβαρύνσεις σύμφωνα με την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου 34.121,00 € ενώ προκατέβαλλε 17.515,00 €. Ήδη καταβάλλει μηνιαία εισφορά στον ΕΦΚΑ 1.250,00 €. (Αυτό σίγουρα δεν συνιστά φορολογική δικαιοσύνη και σίγουρα δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο).

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι με αυτές τις επιβαρύνσεις θα δημιουργηθούν με μαθηματική ακρίβεια και άλλοι πολλοί πλέον «έντιμοι» φοροφυγάδες.

Μίχου Μαρία

π. Βουλευτής Πιερίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !