28 Αυγούστου 2017

Γηροκομείο Σβορώνου : Μια μεγάλη "αγκαλιά" για ανθρώπους που το έχουν ανάγκη



Το ίδρυμα λειτούργησε αρχικώς με πρωτοβουλία του αειμνήστου Μητροπολίτου Κίτρους κυρού Βαρνάβα, κάτω από την ευθύνη του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Θείας Αναλήψεως Κατερίνης το έτος 1961 ως «Στέγη Γερόντων η Ανάληψις» σε διαμέρισμα της αειμνήστου 'Ελλης Κουρκουμπέτη στην πόλη της Κατερίνης, με πρώτο διευθυντή τον τότε προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Μιχαήλ Καρδαμάκη.


Το όραμα του τότε Μητροπολίτου κ. Βαρνάβα, ήταν η φιλανθρωπική αυτή διακονία της τοπικής Εκκλησίας να αυξηθεί και μέσα σε άνετους και σύγχρονους χώρους να φιλοξενούνται οι απόμαχοι της ζωής.

Έτσι με ενέργειές του, περιέρχονται στην Ιερά Μητρόπολη και στη θέση Προσήλιο του Σβορώνου αγροτεμάχιο είκοσι (20) περίπου στρέμματα τα οποία προσέφερε η Διεύθυνση Γεωργίας από ανταλλαγή που έκανε με κατοίκους του χωριού Σβορώνου. Οι οικογένειες που έχουν δωρίσει τα οικόπεδα τους ανέρχονται σε (13) δεκατρείς τον αριθμό. Έγινε με συμβολαιογραφική πράξη η οποία έλαβε αριθμό 6952/16-3-1955. Οι οικογένειες ήταν:

Χαλκίδης Δημήτριος του Κυριάκου.

Αμανατίδης Παύλος.

Μανουσαρίδης Κωνσταντίνος του Γεωργίου.

Αμανατίδου Σουμέλα χήρα Κωνσταντίνου.

Αμανατίδου Γεώργιος του Νικολάου.

Μανουσαρίδης Χαράλαμπος του Ευσταθίου.

Τρελόπουλος Θεόδωρος του Μουρατίδου.

Πουρσανίσδης Θεόδωρος του Μουρατίδου.

Χατζηπαναγιώτης Θεοχάρης του Χαραλάμπους.

Ζουγκουρίδης Νικολάου του Αριστείδη.

Αμανατίδης Θεόδωρος του Νικολάου.

Ηλιάδου Κυριακή χήρα Γεωργίου.

Ηλιάδης Εμμανουήλ του Γεωργίου.

Στο χώρο αυτό ο Μακαριστός Μητροπολίτης Κίτρους Βαρνάβας, φροντίζει την ανέγερση του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου το οποίο αποτελείται από το ημιυπόγειο και τον πρώτο όροφο, όπου οι κοιτώνες των Τροφίμων, το ισόγειο όπου τα γραφεία της Διοικήσεως, η ευρύχωρη αίθουσα τραπεζαρία, οι εγκαταστάσεις του Μαγειρείου και οι αποθηκευτικοί χώροι. Το ίδρυμα εξοπλίζεται πλήρως και το έτος 1975 λειτουργεί το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως με 10 γερόντισσες αρχικώς από την πόλη της Κατερίνης και την περιφέρεια της Ιεράς Μητροπόλεως. Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Κίτρους Βαρνάβας φρόντισε για την ανέγερση του Ιδρυματικού Ναού της Αγίας Σοφίας για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών των γεροντισσών μας. Ταυτόχρονα κατασκευάστηκε τριώροφο Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο της Ιεράς Μητροπόλεως. Στις εγκαταστάσεις του οποίου λειτουργεί σήμερα η Εκκλησιαστική Ιερατική Σχολή Κατερίνης. Στους χώρους του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου υπάρχει και η Διακονία του «Άρτου του Επιούσιου» ο οποίος φροντίζει να έχουν καθημερινά σίτιση οι ενδεείς αδερφοί μας με τις οικογένειες τους.

Οι διατελέσαντες Διευθυντές του Ιδρύματος:

1) Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κυρός ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ κατά τα έτη 1968-1974, οπότε και εξελέγη Μητροπολίτης.

2) Ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου κ. Γεώργιος Μπιλιάγκας κατά τα έτη 1974-2009.

3) Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αρχιμανδρίτης κ. Βαρνάβας Λεοντιάδης. Από το έτος 2009 μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου 2015.

Με ενέργειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Κίτρους κ. κ. Αγαθονίκου και με το Προεδρικό Διάταγμα του έτους 2000 (ΦΕΚ 990/9-8-2000), εγκρίνεται ο Κανονισμός Λειτουργίας του Ιδρύματος με σκοπό την παροχή στέγης, διατροφής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε 30 γερόντισσες. Το 2011 τροποποιεί τον Κανονισμό Λειτουργίας με αριθμό Προεδρικού Διατάγματος (Φ.Ε.Κ 1607/τεύχος Β΄/13-07-2011), ο οποίος είναι σε ισχύει μέχρι και σήμερα. Προσπάθεια τόσο του Σεβασμιωτάτου τότε Προέδρου κ. Αγαθονίκου, όσο και των Μελών της Διοικήσεως αλλά και του προσωπικού, ήταν η εξασφάλιση υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και προστασίας των γεροντισσών δημιουργώντας συνθήκες θαλπωρής και οικογενειακού περιβάλλοντος. Οι συχνές επισκέψεις του πρώην Μητροπολίτου μας στο Ίδρυμα, αποδείκνυαν την αμέριστη αγάπη του και το ενδιαφέρον του για τη σωστή λειτουργία του προγράμματος, των συνθηκών προς τα πρόσωπα των γεροντισσών, που διαβιούσαν στο Ίδρυμα σε όλο το διάστημα της 28χρονης Αρχιερατείας του.



Με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους κ. κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, σε συνέχεια των δύο προκατόχων του την Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου 2014 όρισε στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων τιμής στον προκάτοχο του πρώην Κίτρους κ. κ. Αγαθόνικο, με την ονομασία «ΑΓΑΘΟΝΙΚΙΑ» λόγω των ονομαστηρίων του γίνονται επίσημα τα εγκαίνια του ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.








Το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο - Δωρητές

Εξήντα ένα χρόνια σημαντικής προσφοράς και πραγματικής αγάπης συμπληρώνει φέτος το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο τής Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Είναι κατασκευασμένο σ’ ένα ύψωμα, στη θέση «Προσήλιο» ΣΒορώνου Δ.Κατερίνης, μαζί με τα Εκκλησιαστικά Συσσίτια για Απόρους «Ο Άρτος ο Επιούσιος», μαζί με την Ιερατική Σχολή Δεύτερης Ευκαιρίας. Και στο κέντρο αυτών των κτιριακών συγκροτημάτων δεσπόζει ο Ναός τής Αγίας Σοφίας.

Κάθε ένα από αυτά τα ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως που βρίσκονται στο «Προσήλιο» ΣΒορώνου, έχει τη δική του ιστορία και προσφορά, από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα. Η Ιερατική Σχολή (Δεύτερης Ευκαιρίας) έχει μια πολύχρονη και μεγάλη προσφορά στην εκκλησιαστική παιδεία και στη στελέχωση της Εκκλησίας με Κληρικούς. Τα Εκκλησιαστικά Συσσίτια για Απόρους «Ο Άρτος ο Επιούσιος», είναι μια νεότερη δομή Αγάπης που όμως έχει στηρίξει, μέχρι σήμερα, εκατοντάδες φτωχούς συμπολίτες μας. Και το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο έχει προσφέρει, εδώ και 61 χρόνια, πλούσια αγάπη και μεγάλη ζεστασιά σε εκατοντάδες ηλικιωμένες γυναίκες.

Τα εν λόγω Εκκλησιαστικά Ιδρύματα ως κτιριακά συγκροτήματα ανηγέρθησαν σε αγροτεμάχιο συνολικού εμβαδού 20 στρεμμάτων το οποίο δωρήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη το 1955 από τις οικογένειες Δημητρίου Χαλκίδη τού Κυριάκου,

Παύλου Αμανατίδη τού Νικολάου,

Γεωργίου Αμανατίδη τού Νικολάου,

Θεοδώρου Αμανατίδη τού Νικολάου,

Σουμελάς Αμανατίδου - χήρας Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνου Μανουσαρίδη τού Γεωργίου,

Χαράλαμπου Μανουσαρίδη τού Ευσταθίου,

Θεόδωρου Τρελλόπουλου τού Μουράτιου,

Ιωάννη Πουρσανίδη τού Γεωργίου,

Θεοχάρη Χατζηπαναγιώτη τού Χαράλαμπου,

Νικολάου Ζουγκουρίδη τού Αριστείδη,

Κυριακής Ηλιάδου - χήρας Γεωργίου και Εμμανουήλ Ηλιάδη τού Γεωργίου.





Εξήντα ενα χρονιά προσφοράς και αγάπης

Το 1955 ιδρύθηκε και άρχισε η ανέγερση του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου υπό του Μακαριστού Μητροπολίτη Βαρνάβα, ανακαινίστηκε δε και εξοπλίστηκε αρχιερατεύοντος του Μητροπολίτη Αγαθονίκου «φιλοτιμώ συνεργία Αρχιμανδρίτου Βαρνάβα Αεοντιάδη, Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Μπιλιάγκα, Ιωάννου Πουλατσίδη και μελών τού Δ.Σ. τη προθύμω συνδρομή των Ιερών Ναών και του Χριστεπωνύμου Πληρώματος της Ιεράς Μητροπόλεως εν έτεσι 2012 - 2014», όπως αναφέρεται σε εκεί μαρμάρινη πλάκα.

Σημερινός Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου είναι ο ΣεΒασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος. Από τον Σεπτέμβριο του 2014, Αντιπρόεδρος και Διευθυντής είναι ο Αιδεσιμότατος π. Αθανάσιος Τσαρούχας. Υποδιευθυντής είναι ο κ. Ιωάννης Πουλατσίδης. Το Διοικητικό Συμβούλιο πλαισιώνουν και δύο λαϊκοί.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014, Υποδιευθυντής ήταν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Λεοντιάδης, ο οποίος, όπως αναφέρει ο π. Αθανάσιος Τσαρούχας, «είχε φέρει σε πέρας το πρόγραμμα της αναβάθμισης του χώρου» σε συνεργασία με την Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. Κι όπως τονίζει ο π. Αθανάσιος, το έργο λειτουργίας και αναβάθμισης του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου συνεχίζεται «με την ευλογία τού Σεβασμιοτάτου κ. Γεωργίου». Προσθέτει δε ότι τον Νοέμβριο του 2014 «προχωρήσαμε και μπορέσαμε να λάβουμε την άδεια λειτουργίας τού ιδρύματος».







Στελέχη, Εξωτερικοί Συνεργάτες και Εθελοντές

Αυτή τη στιγμή το ίδρυμα διαθέτει 15 στελέχη και κάμποσους εξωτερικούς συνεργάτες και εθελοντές. Συγκεκριμένα, διαθέτει τον Διευθυντή, τον Υποδιευθυντή που είναι και ο λογιστής, 5 νοσηλευτές, 4 καθαρίστριες, 2 μαγείρισσες, 2 τραπεζοκόμους, υπάρχει συνεργασία με μια ψυχολόγο, υπάρχει όμως και ψυχίατρος ως εξωτερικός συνεργάτης. Επιπλέον δε, προσφέρουν υπηρεσίες και άλλοι 15 συνεργάτες ιατροί, διαφόρων ειδικοτήτων, οι περισσότεροι των οποίων συνεργάζονται αφιλοκερδώς.

Τα τελευταία χρόνια, λέει ο π. Αθανασιος, το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο είχε την ευλογία να συνεργάζεται με τμήμα τού ΙΕΚ Κατερίνης, όπου οι σπουδαστές έρχονταν στο ίδρυμα προκειμένου να πάρουν την εμπειρία, να κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση στη μαγειρική. Η πρακτική αλλά και το μάθημα γινόταν μαζί με τους εκπαιδευτές τού ΙΕΚ. Την όλη προσπάθεια στήριξε ο ΣεΒασμιότατος κ. Γεώργιος.

Στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο φιλοξενούνται σήμερα 24 γερόντισσες οι οποίες απολαμβάνουν τη φροντίδα και την ιδιαίτερη αγάπη όλου του προσωπικού, «ώστε να έχουν όσο το δυνατόν την καλύτερη δυνατή βιωτή», διότι, όπως τονίζει ο Διευθυντής τού Ιδρύματος, το οικογενειακό περιβάλλον δεν αντικαθίσταται.

Η ζωή στο Ίδρυμα

Η Διοίκηση φροντίζει ώστε και η επιλογή τού προσωπικού να είναι τέτοια προκειμένου να προσφέρει όχι απλά κάποιες υπηρεσίες στις γερόντισσες αλλά υπηρεσίες αγάπης. Στην αρχή, όταν έρχονται οι γερόντισσες, η προσαρμογή είναι δύσκολη, μετά όμως κοινωνικοποιούνται, μπαίνουν σε μια μικρή κοινωνία.

Κάποιες φορές μπορεί και να μαλώσουν μεταξύ τους, άλλες φορές θα τα βρούνε μεταξύ τους, κάποιες έχουν και προβλήματα άνοιας. Υπάρχει όμως υποστήριξη και από την ψυχολόγο και από τον ψυχίατρο, γι αυτό και οι γερόντισσες είναι σε μια πολύ καλή κατάσταση, λέει ο π. Αθανάσιος. Κάποιες έχουν άλλα προβλήματα, στη συνέχεια προσαρμόζονται, βοηθιούνται και από πλευράς υγείας αλλά και από πλευράς συμβίωσης.

Κάποια γιαγιά, θυμάται ο Διευθυντής τού Ιδρύματος, όταν ήρθε στο Γηροκομείο, δεν μιλούσε. Τώρα όμως με την ιατρική στήριξη, την ψυχολογική και την ηθική, άρχισε να μιλάει, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γενικότερα, οι γιαγιάδες που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα, έχουν βοηθηθεί πολύ, έχουν κοινωνικοποιηθεί και έχουν μια δημιουργική δραστηριότητα σε πολλά επίπεδα.

Επίσης, το τμήμα αισθητικής τού ΙΕΚ έχει συμβάλλει σ' αυτή την κοινωνικοποίηση αφού ήρθε στο Γηροκομείο και έκανε περιποίηση στις γιαγιάδες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Γίνονται επισκέψεις από σχολεία, γίνονται και επισκέψεις από άλλους ανθρώπους, γενικά η τοπική κοινωνία στηρίζει την όλη προσπάθεια.

Το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Ιερας Μητροπόλεως Κίτρους είναι μια υπερσύγχρονη μονάδα φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων γυναικών. Είναι μια μονάδα Αγάπης όπου, πέρα από το προσωπικό, βοηθά και ο Ερυθρός Σταυρός αλλά και Εθελοντές και Εθελόντριες. Για παράδειγμα, το μπάνιο των Γεροντισσών γίνεται με τη βοήθεια κυριών που προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες.

Όσο για τα ζητήματα υγείας, πέρα από τη φροντίδα των στελεχών τού Ιδρύματος, πέρα από τους γιατρούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, το νοσοκομείο Κατερίνης συνδράμει στα δύσκολα περιστατικά.







Η παρουσία τής Εκκλησίας

Ακόμη, το γεγονός ότι υπάρχει στο Γηροκομείο ένας Κληρικός, αυτό βοηθάει πάρα πολύ στο να έχουν μια άλλη άποψη και αντίληψη για τη ζωή, λέει ο π. Αθανάσιος. Αισθάνονται, λέει, και μια ζεστασιά με την παρουσία ενός Ιερέως. Αυτές οι παλιές γυναίκες, οι γυναίκες αυτών των ηλικιών αγαπούν πολύ την Εκκλησία, αγαπούν τους Ιερείς, σέβονται την Ιεροσύνη.

Μας αναφέρει, μάλιστα, και ένα περιστατικό που συμβαίνει σχεδόν καθημερινά με μια κυρία, την κυρία Ζωή, η οποία πάσχει από άνοια. Ο π. Αθανάσιος, λοιπόν, όταν τη βλέπει, τη ρωτά:

-«Τι κάνετε, κ. Ζωή»;

Εκείνη, παίρνει την ευχή του και λέει:

-«Πάτερ, με ξέρετε»;

Αυτή την ερώτηση, μέσα στην άνοιά της, την επαναλαμβάνει πάντοτε... Της κάνει εντύπωση ότι ένας Ιερέας την προσφωνεί με το όνομά της...

Οι γερόντισσες, όσες μπορούν και όσο μπορούν, συμμετέχουν και στην εκκλησιαστική ζωή, στις Ιερές Ακολουθίες. Υπάρχει και Πνευματικός που εξομολογεί. «Είναι μια κατάσταση την οποία την είχαν ως βιωτή (προτού έρθουν στο Γηροκομείο), και τώρα τη συνεχίζουν», λέει ο Διευθυντής τού Ιδρύματος.

Ο π. Αθανάσιος, μιλώντας στην «ΕΠΤΑ» για το Ίδρυμα και για την παρουσία τής Εκκλησίας στη λειτουργία του, συνεχώς τονίζει ότι σήμερα το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο τής Ιεράς Μητροπόλεως πορεύεται Χάρις στο ενδιαφέρον, την αγάπη και την ευλογία τού Σεβασμιοτάτου κ. Γεωργίου.

Το Γηροκομείο παρατείνει τη «βιωτή» τους!

Οι δημοσιογράφοι τής Πιερίας θα θυμούνται ότι πριν από κάμποσα χρόνια ο ΣεΒασμιότατος κ. Αγαθόνικος μιλώντας τους για το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο, έλεγε ότι υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που βρίσκονται στο ίδρυμα και οι οποίες αν ζούσαν στα σπίτια τους, μπορεί και να είχαν φύγει απ' αυτή τη ζωή. Αυτές οι γερόντισσες ζώντας στο Γηροκομείο και απολαμβάνοντας την αγάπη και τη στήριξη της Εκκλησίας, των στελεχών τού Γηροκομείου, των εθελοντών αλλά και της τοπικής κοινωνίας, η ζωή τους παρατείνεται.

Θυμίζοντας αυτό το γεγονός στον π. Αθανάσιο Τσαρούχα, εκείνος επιβεβαίωσε, λέγοντας: «Ναι, πράγματι, παρατείνεται κατά πολύ αυτή η βιωτή εδώ στο Γηροκομείο». Όπως είπε, η περιποίηση, η αγάπη και η πνευματική ζεστασιά που απολαμβάνουν οι γυναίκες αυτές είναι παράγοντες που παρατείνουν, κατά πολύ, τη βιωτή τους.

Ακόμη, η γύρω φύση, με τον Όλυμπο και τα Πιέρια Όρη, βοηθά όχι μόνο τις γερόντισσες αλλά και το προσωπικό, ανεβάζει την ψυχολογία τους. Και πράγματι, από το Γηροκομείο μπορεί κανείς να δει τον Όλυμπο αλλά και το «βουνό των Μουσών», όπου η θέα είναι καταπληκτική.

Επιπλέον, όταν ανοίγει ο καιρός, η Διοίκηση του Γηροκομείου διοργανώνει εκδρομές και εξορμήσεις σε Μοναστήρια τής Πιερίας ενώ κάποια φορά υπήρξε και δυνατότητα φιλοξενίας σε παραλιακή τουριστική μονάδα. Εκεί στα Μοναστήρια οι γερόντισσες του Γηροκομείου αλλάζουν εικόνες και παραστάσεις, εκεί έχουν και τη δυνατότητα επικοινωνίας και με άλλους ανθρώπους.

Έτσι, με την ευλογία τής Εκκλησίας, με την αγάπη και τη φροντίδα των στελεχών καθώς και με την κατά καιρούς αλλαγή περιβάλλοντος, οι γυναίκες αυτές αισθάνονται χαρά, μπορεί να είναι χαρούμενες, μπορούν να νιώθουν ευτυχισμένες παρά το

γεγονός ότι ορισμένες δεν έχουν κανέναν στον κόσμο ενώ και δυο - τρεις από αυτές δεν παντρεύτηκαν, επομένως αυτό το ίδρυμα είναι ένα βάλσαμο γι αυτές.







Σημαντικό το κόστος λειτουργίας τού Ιδρύματος

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Ι.Μ. Κίτρους έχει σημαντικό κόστος λειτουργίας, διότι έχει υπολογιστεί ότι για κάθε φιλοξενούμενη χρειάζονται, κάθε μήνα, περί τα 800 περίπου ευρώ. Πέρα από το φαγητό, είναι υψηλό το κόστος τής φαρμακευτικής κάλυψης, της κάλυψης υλικών, της κάλυψη υπολοίπων αναγκών κλπ. Και επειδή σήμερα υπάρχει και κρίση, τα χρήματα εξασφαλίζονται με πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία.

Απ' την άλλη πλευρά, οι συντάξεις αρκετών κυριών είναι χαμηλές ή κάποιων άλλων είναι μηδαμινές. Επομένως, η Ιερά Μητρόπολη πρέπει, κάθε μήνα, να συγκεντρώνει περίπου 500 ευρώ για κάθε φιλοξενούμενη, υπόθεση όμως πολύ δύσκολη, γι αυτό και αναζητούνται πόροι από παντού. Για παράδειγμα, το ποσό που συγκεντρώθηκε από τα Ευχέλαια τα οποία έγιναν τη Μεγάλη Σαρακοστή, συνεισφέρει σ' αυτή την υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !