22 Αυγούστου 2017

Καταχάς Πιερίας: Χωριό 530 κατοίκων 30 χιλιόμετρα από την Κατερίνη

Ο Καταχάς είναι χωριό και ομώνυμη τοπική κοινότητα του δήμου Πύδνας - Κολινδρού στο νομό Πιερίας. Σύμφωνα με με την απογραφή του 2011, ο οικισμός έχει πληθυσμό 524 κατοίκων. Απέχει 30 χιλιόμετρα από την πόλη της Κατερίνης. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους του χωριού είναι απόγονοι προσφύγων από τον Πόντο ενώ υπάρχουν και Βλάχοι. Από το χωριό ξεκίνησε η καλλιέργεια ακτινιδίων στην Πιερία. Εκτός από τα ακτινίδια, πολύ σημαντική γεωργική καλλιέργεια είναι και τα ροδάκινα. Ο Καταχάς έχει πολιτιστικό σύλλογο (λέγεται «Ο Αριστοτέλης») και ένα άλσος με παιδική χαρά, αναψυκτήριο, θέατρο και αθλητικό κέντρο. Το δάσος αυτό κοσμείται από γλυπτά του καλλιτέχνη Ευθύμιου Καλεβρά. Το μονοθέσιο νηπιαγωγείο δεν λειτουργεί.[1] Ο κεντρικός ενοριακός ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Μηνά.[2] Στον οικισμό εδρεύει ο Αριστοτέλης Καταχά, ποδοσφαιρικός σύλλογος που αγωνίζεται στα τοπικά πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Πιερίας.
Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το βιβλίο του Πίρι Ρέις «Κατακτητική Ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο», το οποίο κυκλοφόρησε το 1521, ο Καταχάς (αναφέρεται ως Qadiha) ήταν ένα χωριό με όρμο και είχε απόσταση 30 μιλιών από τη Θεσσαλονίκη.[3] Το 1878, σύμφωνα με μελέτη του γεωγράφου Αλεξάντρ Συνβέ, είχε πληθυσμό 72 κατοίκων[4]. Κατά τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας, σύμφωνα με έκθεση του εκπαιδευτικού Δημητρίου Σάρρου που γράφτηκε το 1906, ο Καταχάς αποτελούσε οθωμανικό τσιφλίκι. Στον οικισμό υπήρχε ελληνικό σχολείο ενώ ο πληθυσμός του αποτελείτο από δώδεκα ελληνικές οικογένειες και μια βουλγαρική οικογένεια από τα Κουφάλια. Επιπλέον ήταν τόπος χειμερινής κατοικίας για αρκετές οικογένειες βλάχων ποιμένων[5] από το Κάτω Βέρμιο.[6] Ο Καταχάς, όπως και η υπόλοιπη Πιερία απελευθερώθηκε κατά τη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου και σύμφωνα με την απογραφή που διεξήχθη το 1913 από το ελληνικό κράτος στα εδάφη που προσαρτήθηκαν σε αυτό, είχε πληθυσμό 103 κατοίκων (54 άνδρες και 49 γυναίκες)[7]. Το 1921 εγκαταστάθηκαν στον Καταχά 88 οικογένειες Πόντιων προσφύγων.[8]
Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πολιτιστικός σύλλογος οργανώνει μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο, με σημαντικότερο ίσως το Ποντιακό αντάμωμα. Η εκδήλωση αυτή γίνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου και εκτός από παραδοσιακούς χορούς συμπεριλαμβάνει εστίαση στο χώρο του πευκώνα Καταχά.
Προσωπικότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Νίκος Ακριτίδης, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Εμπορίου.
Ευθύμιος Καλεβράς, γλύπτης (1929 - 2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !

loading...