19 Αυγούστου 2017

Ράχη Πιερίας: Χωριό 430 κατοίκων 14 χιλιόμετρα από την Κατερίνη



Η Ράχη είναι χωριό του Νομού Πιερίας, με πληθυσμό 423 κατοίκους, βάσει της Απογραφής του 2011. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κατερίνης και αποτελεί οικισμό της Δημοτικής Ενότητας Λόφου του Δήμου Κατερίνης. Η Ράχη ήταν ενσωματωμένη στο Λόφο όταν αυτός ονομαζόταν Ζιάζιακο. H απόσταση του οικισμού από την Κατερίνη είναι 14 χιλιόμετρα.


Η οικονομία της στηρίζεται στη γεωργία και ιδίως στην καλλιέργεια κερασιών και καπνού. Στη Ράχη δραστηριοποιούνται δυο συνεταιρισμοί κερασιών, ο Άγιος Λουκάς και ο Α.Σ.Π.Ο (Αγροτικός Συνεταιρισμός Παράγωγων Οπωροκηπευτικών) Ράχης. Ο κεντρικός ναός της Ράχης είναι ο Άγιος Λουκάς και έξω από το χωριό βρίσκεται και ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου και το κοιμητήριο. Έχει μονοθέσιο Νηπιαγωγείο, διθέσιο Δημοτικό Σχολείο και αγροτικό συνεταιρισμό.
Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δραστήριος είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Ράχης (ιδρύθηκε το 1977) , ο οποίος ονομάζεται "τα Πάτρια". Ο σύλλογος αυτός διοργανώνει πολυήμερες εκδηλώσεις τον Οκτώβριο για τον πολιούχο Άγιο Λουκά, που επίσης λέγονται "Πάτρια".

Ο Μορφωτικός και Αθλητικός του Όμιλος ονομάζεται "Ο Απόλλων" (στο ποδόσφαιρο, αγωνίζεται στην Β΄ ερασιτεχνική κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ. Πιερίας) . Στο χωριό λειτουργεί και θεατρικό σχήμα (Θέατρο Ράχης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !