17 Αυγούστου 2017

Κορινός: Κωμόπολη 3500 κατοίκων 8 χιλιόμετρα από την Κατερίνη





Ο Κορινός είναι παραθαλάσσια κωμόπολη του Διευρυμένου Δήμου Κατερίνης του Νομού Πιερίας. Είναι κτισμένος σε υψόμετρο 35 μ. και βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ. από την Κατερίνη. Κατά την Απογραφή του 2011, μαζί με την Παραλία Κορινού, είχε πληθυσμό 3543 κατοίκους. Κατα τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν ένάς ασήμαντος οικισμός κολλίγων, που εργάζονταν στο τουρκικό τσιφλίκι, που καταλάμβανε ολόκληρη σχεδόν την έκταση του σημερινού οικισμού. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκαν στον Κορινό πρόσφυγες από το Κούμπαο της Θράκης, ενώ μετά το 1939 εγκαταστάθηκαν πολλές οικογένειες από την περιοχή του Όφι της Τραπεζούντας, οι οποίες μετά τη μικρασιατική καταστροφή παρέμεναν στην τέως Ε.Σ.Σ.Δ. Το 1941 κοντά στις τούμπες του Κορινού σκοτώθηκαν 6 Γερμανοί στρατιώτες σε επίθεση αγγλικών βομβαρδιστικών.[1]
Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Κορινό λειτουργούν:
Παιδικός Σταθμός
2 Νηπιαγωγεία
2 6/θέσια Δημοτικά Σχολεία
Γυμνάσιο
Γενικό Λύκειο
Δημοτική Βιβλιοθήκη
Πολιτιστικοί σύλλογοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Κορινό λειτουργούν οι παρακάτω πολιτιστικοί σύλλογοι:
Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος του Κορινού " Εύξεινος Πόντος" ο οποίος είναι μέλος του «Μember of the International Dance Council CID».
Μορφωτικός σύλλογος Νέων Κορινού.
Σύλλογος Κουμπαγιωτών Κορινού Αγιος Γρηγόριος Καλλίδης.
Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κορινού.
Δράσεις συλλόγων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 10 Ιανουαρίου κάθε χρόνο πραγματοποιείται η Αναβίωση του εθίμου «της Μπάμπως» στον Κορινό, 10 Ιανουαρίου 2008</ref> το "έθιμο της Μπάμπως". Την Πρωτομαγιά στην πλατεία της Αντολικής Ρωμυλίας Κορινού ζωντανή μουσική και χορός. Τον Οκτώβρη στην πλατεία της Αντολικής Ρωμυλίας Κορινού, λαμβάνει χώρα η γιορτή τσίπουρου, με άφθονο τσίπουρο, ζωντανή μουσική και χορό.
Μορφωτικός Σύλλογος Νέων Κορινού.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δράσεις του είναι πολλές και προσελκύουν την συμμετοχή μεγάλου μέρους της τοπικής κοινωνίας. Κάθε χρόνο στα μέσα Μαϊου, διοργανώνει παιδικό φεστιβάλ χορού στην κεντρική πλατεία του Κορινού με συμμετοχές διαφορών πολιτιστικών συλλόγων ανα την επικράτεια. Κάθε χρόνο στα μέσα Ιουλίου ή στα τέλη Αυγούστου, διοργανώνει διήμερο πανηγύρι που έχει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα (περίπου 7000 επισκέπτες).
Σύλλογος Εύξεινος Πόντος Κορινού .[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου (από το 1996) διοργανώνει το 3ήμερο Ποντιακό Φεστιβάλ στον προαύλιο χώρο του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου - Λυκείου Κορινού με τη συμμετοχή πολλών τραγουδιστών καθώς και χορευτικών τμημάτων από διάφορους συλλόγους ανά την Ελλάδα και όχι μόνο . Η συμμετοχή του κοινού υπολογίζεται το τριήμερο στους 10.000 περίπου επισκέπτες και δίκαια θεωρείται από πολλούς πανελλαδικά το πιο οργανωμένο ποντιακό πανηγύρι.
Σύλλογος Κουμπαγιωτών Κορινού Αγιος Γρηγόριος Καλλίδης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον μήνα Μάρτιο αναβίωση του εθιμου των 40 Μαρτύρων. Στα τέλη Ιουνίου πραγματοποιεί το έθιμοΟ Αϊ Γιάννης ο Κλήδονας στο προαύλιο του παλιού δημοτικού σχολείου Κορινού, με ζωντανή μουσική και χορό.
Αθλητικοί σύλλογοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Κορινό λειτουργούν οι παρακάτω αθλητικοί σύλλογοι:
Θερμαϊκος Κορινού, ομάδα Ποδοσφαίρου που αγωνίζεται στην ΕΠΣ Πιερίας.
ΓΑΣ Κορινός, ομάδα Καλαθοσφαίρισης που αγωνίζεται στην Α΄ ΕΚΑΣΚΕΜ.
Judo Club Κορινού Πύρρος Δήμμας.
Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα καλοκαίρια ο Κορινός δέχεται πολλούς τουρίστες, τόσο από Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες όπως Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία κυρίως στα κάμπινγκ του και στα παραλιακά ξενοδοχεία του. Επίσης μετακινούνται πολλοί τουρίστες από την Παραλία, την Καλλιθέα και την Κατερινόσκαλα πηγαίνουν στον Κορινό για να θαυμάσουν από κοντά την όμορφη παραλία του, η οποία έχει και γαλάζια σημαία.[2]
Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραμένει άγνωστο από που πήρε το όνομά του ο Κορινός, μιας και καμία από τις υπάρχουσες παραδόσεις δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως την ονομασία του. Ο Κορινός φημολογείται ότι έχει πάρει την ονομασία του από τα Κορίνεια, δέντρα που υπήρχαν σε μεγάλο αριθμό, κατά την ίδρυσή του κάπου στον 16ο αιώνα 1570 σύμφωνα με επίσημο Τουρκικό τίτλο. Άλλη παράδοση κάνει λόγο για όνομα Γάλλου Αξιωματικού ονόματι Κόρνις, ενώ μια άλλη αναφέρει ότι το Κορινός προέρχεται από τις καρίνες των πλοίων, που κατασκευάζονταν στο χωριό.
Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Μνημεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Τούμπες Κορινού

Μεγάλοι μακεδονικοί τύμβοι του 4ου π.Χ. όπου στον ένα εικάζεται ότι τάφηκε η ίδια η Ολυμπιάδα, δίπλα στην Εθνική Οδό Κατερίνης-Θεσσαλονίκης Ε75 στη θέση τούμπες Κορινού, άγνωστοι στον περισσότερο κόσμο. Πρόσβαση από τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Κορινού. Στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο Μακεδονικός τάφος Α Ενώ στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Αθήνα βρίσκεται ο Μακεδονικός τάφος Β. Οι Μακεδονικοί τάφοι, είναι επισκέψιμοι. Η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ απαραίτητη είναι η συνεννόηση με τον φύλακα αρχαιοτήτων της βόρειας Πιερίας στο τηλ. κιν.: 6974 885 902 Ωράριο λειτουργίας 08:00-14:00.
Ορθόδοξοι Ναοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Κορινό υπάρχουν 2 ενοριακές εκκλησίες, 1 γυναικείο μοναστήρι και 4 εξωκλήσια τα οποία είναι:
Ιερός Ναός Αγ. Παντελεήμονος (Τηλ. 23510 42049, εφημέριος Πατέρας Χρήστος Σεϊταρίδης)
Ιερός Ναός Δώδεκα Αποστόλων (Τηλ. 23510 42049, εφημέριος Πατέρας Χρήστος Σεϊταρίδης)
Εξωκλήσι Αγ. Αναργύρων
Εξωκλήσι Αγ. Λαζάρου
Εξωκλήσι Αγ. Παρασκευής
Εξωκλήσι Αγ. Μαρίνας
Ιερές Μονές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ι. Μ. Αγ. Γεωργίου τηλ.: 23510 41 287 Μοναχή Ειρήνη

Στον Κορινό βρίσκεται και η Ι. Μονή Αγ. Γεωργίου η οποία είναι από τις αρχαιότερες της Μητροπολιτικής περιφέρειας. Χτίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα. Πρόσφερε μεγάλη συμπαράσταση στους πρόσφυγες του 1922 της Μ. Ασίας, στα δύσκολα χρόνια της Γερμανοβουλγαρικής κατοχής και στους κατοίκους της περιοχής του Κορινού εξυπηρετώντας τους στις ποικίλες οικονομικές και πνευματικές τους ανάγκες. Τα κτίσματα που υπάρχουν στον περίβολο της Μονής είναι το καθολικό με τα δύο παρεκκλήσια: του Αγίου Νεκταρίου και του Αγίου Φανουρίου, το Δεσποτικό με το Ηγουμενείο, το Αρχονταρίκι και ο ξενώνας. Στη γιορτή του Αγίου, που συρρέουν προσκυνητές απ’ όλο το νομό, πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι και γίνεται η περιφορά της θαυματουργού εικόνος και των Τιμίων Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου. Κάθε Κυριακή και μεγάλη γιορτή τελείται η Θεία Λειτουργία. Η Ι. Μονή είναι καθημερινά ανοικτή κατά τη θερινή περίοδο από 8.00΄ – 13.00΄το μεσημέρι και 15.00΄ – 17.00΄το απόγευμα.
Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Αστικές Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αστικό ΚΤΕΛ της Κατερίνης τους καλοκαιρινούς μήνες εξυπηρετεί με τα δρομολόγια, από την Κατερινόσκαλα-Παραλία-Παραλία Κορινού και αντίστροφα.
Υπεραστικές Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Πιερίας πραγματοποιεί, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, τακτικά δρομολόγια από Κατερίνη προς Κορινό και αντιστρόφως.
Οδικές Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον Κορινό διέρχεται ο Αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ ενώνοντας τον Κορινό με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη με το Κίτρος, Μακρύγιαλο, Παλαιό Ελευθεροχώρι, Νέα Αγοθούπολη, Μ. Γέφυρα και με κατεύθυνση προς Αθήνα με την Κατερίνη. Από τον Κορινό διέρχεται και η Εθνική Οδός Ε75 που τον ενώνει με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας. Από τον Κορινό διέρχεται και η Παραλιακή οδός που τον ενώνει με κατεύθυνση προς νότια με την Καλλιθέα, Παραλία Κατερίνης, Κατερινόσκαλα (Ολυμπιακή Ακτή) και προς βόρεια με τις Αλυκές Κίτρους, Μακρύγιαλο, Μεθώνη, Νέα αγαθούπολη.
Σιδηροδρομικές Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Κορινό υπάρχει σιδηροδρομικός σταθμός της γραμμής Αθήνας - Θεσσαλονίκης, ο οποίος εξυπηρετεί και την γύρω περιοχή, ενώ από το 2007 διαθέτει σύνδεση και με τον προαστιακό Θεσσαλονίκης προς τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !