23 Αυγούστου 2017

Νέα Αγαθούπολη Πιερίας : Χωριό 270 κατοίκων 27 χιλιόμετρα από την Κατερίνη



Η Νέα Αγαθούπολη είναι χωριό της Πιερίας, το οποίο υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Μεθώνης. Έχει 267 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Είναι ο τελευταίος παραθαλάσσιος οικισμός του νομού Πιερίας προς Θεσσαλονίκη και απέχει από την Κατερίνη 27 χιλιόμετρα. Την παραλία της καλύπτει μεγάλο δάσος με πεύκα. Σήμερα η περιοχή έχει εξελιχθεί σε τουριστικό κέντρο. Υπάρχουν επίσης στο χωριό φαρμακείο, πρατήρια βενζίνης και πολιτιστικός σύλλογος με το όνομα "Αγάθωνες".Στη Νέα Αγαθούπολη εδρεύει επίσης ο σύλλογος αντισφαίρισης Βόρειας Πιερίας "ΝΟΝΑΜ", ο οποίος ιδρύθηκε το 2009 και διδάσκει τένις σε παιδιά της ευρύτερης περιοχής. Ο κεντρικός ναός είναι αυτός της Κοίμησης της Θεοτόκου, ενώ υπάρχει και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που πανηγυρίζει στις 6 Δεκεμβρίου.

Στη Νέα Αγαθούπολη βρίσκεται και ένα εκτεταμένο δέλτα με αλμυρά έλη, βάλτους και βοσκοτόπια η οποία φιλοξενεί πλούσια ορνιθοπανίδα και για το λόγο αυτό περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο Δίκτυο Περιοχών Ειδικής Προστασίας. Το 2007 οι κάτοικοι και ο δήμος Μεθώνης απομάκρυναν από τον υγρότοπο της περιοχής τα πλαστικά βαρέλια που ρύπαιναν και υποβάθμιζαν αισθητικά την περιοχή εδώ και πολλά χρόνια.[1].
Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ναός του Αγίου Νικολάου στη Νέα Αγαθούπολη.

Ιδρύθηκε το 1929 από τους πρόσφυγες της Αγαθουπόλεως της Βουλγαρίας. Από άποψη σχολείων, σύμφωνα με έκθεση [2]του 1934 η Αγαθούπολις είχε ένα σχολείο με 2 δασκάλους και 64 παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !