21 Αυγούστου 2017

Μεγάλη Γέφυρα Πιερίας: Χωριό 200 κατοίκων



H Μεγάλη Γέφυρα είναι χωριό της Δημοτικής Κοινότητας Αιγινίου του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού στο Νομό Πιερίας και απέχει 36 χιλιόμετρα από την Κατερίνη. Αποτελεί το βορειότερο οικισμό του εν λόγω νομού, καθώς έπειτα από το χωριό βρίσκονται τα όρια του Νομού Πιερίας με το Νομό Ημαθίας. Ο πληθυσμός του, με βάση την απογραφή του 2011, είναι 192 κάτοικοι. Η αποκλειστική ασχολία είναι η γεωργία (καλλιέργεια καπνού, ρυζιού κλπ.). Οι υπηρεσίες (σχολεία, ιατρείο κλπ.) στο γειτονικό Αιγίνιο εξυπηρετούν και τους λιγοστούς κατοίκους του χωριού. Ο μοναδικός ενοριακός ναός στη Μεγάλη Γέφυρα είναι ο Άγιος Γεώργιος.

Ιστορικά στοιχεία
Το χωριό ονομαζόταν Μυλωβός, μέχρι το 1927. Από τότε έλαβε τη σημερινή του ονομασία, εξαιτίας της γέφυρας που υπάρχει πριν από την είσοδο στο χωριό. Πρόκειται για τη γέφυρα του ποταμού Αλιάκμονα.

Ο περιηγητής Σχοινάς γράφει για το χωριό αναφέροντάς το με το όνομα Μήλοβον, "τσιφλίκιον διαχωρισθέν υπό του Αλιάκμονος οικούμενον υπό 80 οικογενειών χριστιανικών, και έχον ιδιόκτητον σχεδίαν (περαταριάν). Το χωρίον τούτο απέχει της θαλάσσης δύο ώρας" [1]. Άλλος πάλι ταξιδευτής, ο Τρύφων Ευαγγελίδης γράφει το χωριό ως "Μυλοβός, κάτοικοι 250" περίπου στα 1910).[2]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !