4 Μαρτίου 2017

Φτέρη:Ένα από τα πιο απομακρυσμένα χωριά της ΠιερίαςΗ Φτέρη είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη σε υψόμετρο 1.300 μέτρων πάνω από τα Πιέρια. Ο Τίταρος και τα Πιέρια σχηματίζουν μια βαθιά κοιλάδα, αυτήν της Φτέρης, όπου κυλάει το ρέμα Μαυρονέρι ή Πύργος, κι ένα οροπέδιο στα βορειοδυτικά της υψηλότερης κορυφής, πάνω από τον Bελβενδό, όπου βρίσκεται και το κατάφυτο χωριό Καταφύγι, με τη θέα των λιμνών του Aλιάκμονα. H κορυφογραμμή των Πιερίων είναι τα σύνορα με τον νομό Kοζάνης. Σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται και το ψηλότερο βουνό της χώρας, ο Όλυμπος [1]. Η τοποθεσία της βρίσκεται σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων δυτικά της Κατερίνης.

Τον Ιούλιο του 2007 η Φτέρη απειλήθηκε από πυρκαγιά, η οποία σβήστηκε με τη συνδρομή βοήθειας ρωσικών πυροσβεστικών αεροσκαφών[2].

Οι εκτάσεις της Φτέρης ανήκουν διοικητικά και ιδιοκτησιακά στους κατοίκους της Καρίτσας.

Σήμερα η πρόσβαση εκεί γίνεται μέσω δασικού δρόμου, σε ένα μέρος κατάφυτο από κωνοφόρα και άλλα δέντρα. Η ύπαρξη του φυτού φτέρη έδωσε το όνομά του στο χωριό. Έχει 49 κατοίκους με βάση την απογραφή του πληθυσμού του 2001, οι οποίοι είναι κυρίως κτηνοτρόφοι και κατοικούν εκεί κατά την περίοδο Μαΐου- Οκτωβρίου.

Το Δεκαπενταύγουστο εορτάζεται πανηγυρικά η Κοίμηση της Θεοτόκου, με θεία λειτουργία στον κεντρικό ναό του χωριού και με πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χώρο του Αγίου Αθανασίου. Οι κάτοικοι της Καρίτσας διατηρούν αρκετά από τα σπίτια τους στη Φτέρη και κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνονται μαζικά[3]στο χωριό. Η Φτέρη ήταν η πρώτη κατοικία των Βλάχων κατοίκων της Καρίτσας της Πιερίας, οι οποίοι είχαν έλθει από την Ήπειρο. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την Ελληνική Απελευθερωτική Επανάσταση του 1821, καθώς πολλές οικογένειες αρματωλών του Ολύμπου κατάγονταν από εκεί. Μεταξύ αυτών ο πατέρας του Γιωργάκη Ολύμπιου και πρόγονοι των Λαζαίων. Το 1943 το χωριό πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς.

Αν και το όνομα Φτέρη είχε επικρατήσει από παλιά, οι Βλάχοι της περιοχής Ολύμπου χρησιμοποιούσαν κάποτε και το όνομα Φεάρικα, που είναι η βλάχικη ονομασία του φυτού "φτέρη".Σε κάποιες μάλιστα καταγραφές του 19ου αιώνα, αναφέρεται και ως Βλαχοφθέρη.

Η οικιστική απαρχή της Φτέρης σχετίζεται με την άφιξη και την εγκατάσταση προσφύγων από τη Μηλιά Μετσόβου (Αμέρου). Άλλοτε κεφαλοχώρι της περιοχής μέχρι το 1890, η Φτέρη είχε 214 κατοίκους το 1928 και μόλις 12 το 1991. Σώζεται μέχρι σήμερα ο άλλοτε ενοριακός ναός της Αγίας Παρασκευής, ο πρώτος οικισμός του χωριού.


Διαδρομή
Κατερίνη – Φωτεινά – Μόρνα – Φτέρη (χιλ. 36). Μέχρι το φράγμα Μόρνας ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος.
Λιβάδι Ολύμπου – Φτέρη. Εξαιρετική διαδρομή μιας (1) ώρας περίπου μέσα σ’ ένα πανέμορφο δάσος οξυάς.
Σέρβια – Βελβεντό – Παλιογράτσαινο – Φτέρη. Μέχρι το Βελβεντό άσφαλτος.

1 σχόλιο:

  1. Το ρώσικο αεροσκάφος, το οποίο ήταν μόνο ένα, δεν προσέφερε μεγάλη βοήθεια καθώς και ήταν φτιαγμένο για πεδίαδες και δεν μπορούσε να εληθεί στα βουνά και μετά τη πρώτη και μοναδική προσπάθεια που έκανε να ρίξει νερό, έφυγε και άφησε τους πυροσβέστες μόνους να κάνουν όλη τη δουλειά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !

loading...