16 Φεβρουαρίου 2017

Κατεδάφιση παλαιών κτιρίων στην Πλατεία Δημοκρατίας (Ευκαρπίδη) στην Κατερίνη



Το δημοτικό συμβούλιο έδωσε (κατά πλειοψηφία) το «πράσινο φως» για την κατεδάφιση τριών παλαιών κτιρίων επί της πλατείας Δημοκρατίας, ενώ ήδη συνεργεία του Δήμου ξεκίνησαν τις παρεμβάσεις στην έκταση των 14 στρεμμάτων



Ένα αποφασιστικό βήμα για την ανάπλαση της πλατείας Δημοκρατίας (ή Ευκαρπίδη) έκανε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, ψηφίζοντας υπέρ στην πρόταση κατεδάφισης των κτιρίων που βρίσκονται στην εν λόγω δημοτική έκταση επί της οδού 25ης Μαρτίου.



Την κατεδάφιση των κτιρίων δεν είδε «με καλό μάτι» η αντιπολίτευση, αφού από την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, δεν δίνονταν σαφείς απαντήσεις στο τι θα ακολουθήσει μετά την κατεδάφιση. Ωστόσο, η αντιπολίτευση ούτε όταν ανέπτυξε πτυχές του σχεδίου ανάπλασης της περιοχής ο δήμαρχος, πείστηκε για τις καλές προθέσεις της διοίκησης, αν τάχθηκε υπέρ στο να παραδοθεί ο χώρος στους δημότες.

Για κτίρια μη λειτουργικά, κατασκευασμένα πρό του 1954 για τα οποία πλέον κανείς δεν ενδιαφέρεται να μισθώσει, έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Βαϊνάς κατά την εισήγησή του, ζητώντας την έγκριση του σώματος.

Η συγκεκριμένη εισήγηση προκάλεσε τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης ως προς τις προθέσεις του δήμου, αφού δεν δίνονταν επαρκείς εξηγήσεις για το ποιος και με βάση ποια μελέτη αποφάσισε οτι τα συγκεκριμένα κτίρια πρέπει να κατεδαφιστούν, όταν μάλιστα δεν έχει παρουσιαστεί στο δημοτικό συμβούλιο, μια ολοκληρωμένη μελέτη για την συγκεκριμένη δημοτική έκταση.

Απαντήσεις, ανέλαβε να δώσει ο δήμαρχος Κατερίνης, ο οποίος υπενθύμισε πως από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο προβλέπεται στην συγκεκριμένη δημοτική έκταση μόνο δημιουργία πλατείας και χώροι πρασίνου. Ο Σάββας Χιονίδης, έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης, μέχρι η έκταση (έκτασης 14 στρεμμάτων) περάσει εξολοκλήρου στην κατοχή του Δήμου. «Χρειάστηκε πολύς κόπος και πολλά χρήματα», είπε ο δήμαρχος, θυμίζοντας οτι ο Δήμος έπρεπε να συμφωνήσει με περισσότερους από 70 ιδιοκτήτες μέχρι να ολοκληρωθεί η πώληση.

Αξίζει να σημειωθεί, οτι για την αγορά της έκτασης, δαπανήθηκαν περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το τελευταίο κομμάτι που περιήλθε στο δήμο είναι τα υπο κατεδάφιση (πλέον) κτίρια τα οποία εγκατέλειψαν οι ενοικιαστές τους εδώ και πολύ καιρό.



Οι εργασίες ξεκίνησαν

Αξίζει να σημειωθεί οτι ήδη συνεργεία του Δήμου Κατερίνης, έχουν ξεκινήσει την αποξήλωση της παλιάς περίφραξης, αλλά και της παιδική χαράς που επί δεκαετίες υπήρχε εντός της έκτασης.

Μέσα στα 14 στρέμματα περιλαμβάνεται και μια έκταση 5,5 στρεμμάτων χώρου στάθμευσης, ο οποίος σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Χιονίδη στην «Π» δεν θα αλλάξει χρήση, αλλά θα γίνει δενδροφύτευση σε πολλά σημεία του.

Ουσιαστικά σε πρώτη φάση, η παρέμβαση γίνεται στα 8,5 στρέμματα, μέσα στα οποία υπάρχουν και τα τρία παλιά κτίρια για τα οποία το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κατεδαφιστούν.

Μπορεί να μην γνωρίζουμε ακόμη την τελική μορφή που θα πάρει η πλατεία, αλλά σίγουρα πρόκειται για μια ουσιαστική παρέμβαση στο κέντρο της πόλης και σε μια περιοχή που περιήλθε στην κυριότητα του δήμου μετά από 95 χρόνια...

http://www.eptanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !