1 Φεβρουαρίου 2017

Ανέλαβε υπηρεσία η παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών



Χρειάστηκε να περάσουν οκτώ μήνες προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της έλλειψης παιδίατρου για την κάλυψη των αναγκών της μισής Χαλκιδικής.

Όπως ανέδειξε –μέσα από μια σειρά ρεπορτάζ- το halkidikifocus.gr, το πρόβλημα ανέκυψε τον Μάιο του 2016, όταν η μοναδική παιδίατρος που υπηρετούσε στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου της Νέας Καλλικράτειας, με κοινή απόφαση των διοικητών της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας επέστρεψε στην οργανική της θέση στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών του νομού Πέλλας.

Σε απόσταση αναπνοής από το ξεκίνημα του καλοκαιρού –μιας περιόδου αιχμής για έναν τουριστικό νομό της χώρας- άρχισε ένας διαρκής αγώνας δρόμου, ο οποίος απέδωσε καρπούς ύστερα από μισό χρόνο. Ταυτόχρονα το βάρος «έπεσε» στο υπάρχον λιγοστό ιατρικό προσωπικό, το οποίο κλήθηκε να αντιμετωπίσει εκατοντάδες περιστατικά.

Η ενεργοποίηση προκηρύξεων που «πάγωσαν» με το μνημόνιο της περιόδου 2010-2011 αποτέλεσε μονόδρομο, ωστόσο με απανωτά εμπόδια, καθώς η πρώτη επιτυχούσα παιδίατρος δεν αποδέχτηκε για προσωπικούς λόγους το διορισμό και η διαδικασία «πήγε πίσω» ξεκινώντας ουσιαστικά από μηδενική βάση.

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2016 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο διορισμός της τελευταίας επιλαχούσας γιατρού της εν λόγω ειδικότητας στα Νέα Μουδανιά και από την προηγούμενη εβδομάδα έχει αναλάβει υπηρεσία στη συστεγαζόμενη μονάδα του ΠΕΔΥ-ΚΥ της πόλης.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο halkidikifocus.gr, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Γενικού Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής Ναταλία Κεσίδου, η παιδίατρος θα βρίσκεται καθημερινά, τις πρωινές ώρες για εξέταση, εμβολιασμό και τακτικό έλεγχο παιδιών και βρεφών καθώς και για την έκδοση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών.

Επιπλέον, όπως συμβαίνει με όλους τους παιδίατρους, θα εκτελεί πέντε εφημερίες κάθε μήνα στην παιδιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο, αφού έχει δοθεί προτεραιότητα στην απρόσκοπτη 24ωρη λειτουργία της μοναδικής μονάδας δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας του νομού και στη λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων των Κέντρων Υγείας.

«Η τοποθέτηση της συναδέλφου σε ένα κομβικό Κέντρο Υγείας του νομού αποτελεί “ανακούφιση” και η διαφορά είναι εμφανής, καθώς από την ανάληψη των καθηκόντων της έχει μειωθεί η προσέλευση παιδιών στο Νοσοκομείο» υπογράμμισε η κ. Κεσίδου.

Εξάλλου, η μονάδα των Νέων Μουδανιών εξυπηρετεί εκτός από τον πληθυσμό του διευρυμένου Δήμου Νέας Προποντίδας και την χερσόνησο της Κασσάνδρας για παιδιατρικά περιστατικά, καθώς το Κέντρο Υγείας της περιοχής δεν διαθέτει παιδίατρο.

«Ο συγκεκριμένος διορισμός ήταν απολύτως απαραίτητος και χρήσιμος, αφού πλέον οι γονείς από δύο Δήμους της Χαλκιδικής δεν θα είναι αναγκασμένοι είτε να μεταβαίνουν στον Πολύγυρο είτε σε κάποιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπως και να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς» πρόσθεσε με έμφαση η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών.

Έμειναν οι… μισοί παιδίατροι

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τα τελευταία έξι χρόνια ο αριθμός των παιδίατρων –όπως και στις υπόλοιπες ειδικότητες- έχει μειωθεί κατά 60%.

Από τις συνολικά 14 οργανικές θέσεις (4 Νοσοκομείο Πολυγύρου, 2 Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου, 3 Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου, 4 Κέντρο Υγείας Ν. Μουδανιών, 1 Κέντρο Υγείας Κασσάνδρειας) σήμερα υπηρετούν μόλις 6 παιδίατροι.

«Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων ώστε να αντιμετωπίζονται απρόσκοπτα τα δεκάδες περιστατικά που πολλαπλασιάζονται στη διάρκεια των θερινών μηνών» επισημαίνει η κ. Κεσίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !