22 Ιανουαρίου 2017

Η Αφροδίτη της... Φλώρινας φτιαγμένη από χιόνι

Ο Αλέξης Νικολαΐδης, φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας, με μοναδικό υλικό το χιόνι που τις τελευταίες ημέρες είναι άφθονο στην περιοχή, έφτιαξε «την Αφροδίτη της ? Φλώρινας». 'Ενα πιστό αντίγραφο από χιόνι της θεάς που κοσμεί την μεγαλύτερη αίθουσα του μουσείου του
Λούβρου. Το γλυπτό έργο του νεαρού καλλιτέχνη, που κοσμεί από χθες την Φλώρινα, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον επισκεπτών και κατοίκων της πόλης που περνούν από τις όχθες του Σακουλέβα όπου ο Αλέξης Νικολαϊδης έστησε το γλυπτό του, να το θαυμάσουν και να το φωτογραφήσουν.
«Η ιδέα μου ήρθε τον τελευταίο διάστημα βλέποντας τις πολύ μεγάλες σε όγκο δημιουργίες καλλιτεχνών από χιόνι σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις του βορρά και αποφάσισα να κάνω κάτι στην Φλώρινα που όμως να προσαρμόζεται στα μέτρα και την αισθητική της πόλης» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, γεμάτος χαρά, όπως είπε, που το έργο του άρεσε και κέρδισε τις εντυπώσεις του κόσμου. «Είναι ένα άγαλμα στο ύψους μου και αποφάσισα να το φτιάξω δίπλα στο ποτάμι, στην περιοχή που διαθέτει ένα από τα πιο γραφικά σωζόμενα παραδοσιακά στοιχεία της πόλης» κατέληξε.
Ο νεαρός καλλιτέχνης αναφέρεται στα κίνητρα και στους βαθύτερους συμβολισμούς του έργου του: «η Αφροδίτη είναι η γυναίκα, είναι η λατρεμένη όλων ημών των αντρών, είναι η μορφή που έχει σαγηνέψει όλο τον κόσμο». Χρειάστηκε αφράτο και απάτητο χιόνι και περίπου εννέα ώρες συνεχούς εργασίας, αφού ξεκίνησε στις εννέα το πρωί και ολοκλήρωσε το γλυπτό του στις επτά το βράδυ.
Η Αφροδίτη της Φλώρινας, φτιαγμένη από εκατομμύρια νιφάδες του χιονιού, που σύμφωνα με τους επιστήμονες καμία δεν μοιάζει μεταξύ τους, ακτινοβολούσα την ημέρα και λαμπυρίζουσα την νύχτα, δίπλα στα παγωμένα νερά του ποταμού φωτίζει την πιο παλιά και ιστορική συνοικία της πόλης, ζεσταίνοντας και γλυκαίνοντας την χειμωνιάτικη φευγαλέα ματιά των περαστικών.
Ο Αλέξης Νικολαΐδης κατάγεται από την Βέροια και είναι δευτεροετής φοιτητής του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
http://florineanews.blogspot.de/
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !