21 Απριλίου 2011

Ξεκινά και στην Κατερίνη το Δίκτυο αχρήματης συναλλαγής


Συνάντηση της "Μητέρας Γης" με το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας
Ξεκινά και στην Κατερίνη το Δίκτυο αχρήματης συναλλαγής

Μέλη της Οικολογικής Ομάδας «Μητέρα Γη» συναντήθηκαν στις 13 Απριλίου 2011 με την Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης της Μαγνησίας στην όμορφη πόλη του Βόλου.

Το Δίκτυο Μαγνησίας είναι πόλος έλξης για πολλές ομάδες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, που ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή μαζί τους και να ενημερωθούν για τη δυνατότητα δημιουργίας παρόμοιων δικτύων στις περιοχές τους.
Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί ο Βόλος κάνει πραγματικότητα την αχρήματη συναλλαγή, τη δυνατότητά μας, δηλαδή, να ανταλλάσσουμε αντικείμενα ή υπηρεσίες με ένα σύστημα πόντων, χωρίς όμως την μεσολάβηση της οικονομικής συναλλαγής, του χρήματος.  Έτσι, τα μέλη του Δικτύου δίνουν αυτά που έχουν επιπλέον για πράγματα που χρειάζονται και εξυπηρετούν το ένα με το άλλο με υπηρεσίες που μπορούν να παρέχουν αλλά και χρειάζονται επίσης.
Η αχρήματη συναλλαγή, αν και φαινεται να είναι μια πρωτότυπη ιδέα για την Ελλάδα, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορες χώρες του εξωτερικού με μεγάλη επιτυχία.  Ένα από τα πιο γνωστά συστήματα αχρήματης συναλλαγής είναι το LETS (Local Exchange Trading System = Εμπορικό Σύστημα Τοπικής Ανταλλαγής) με δικό του εσωτερικό νόμισμα.  Αρχικά ξεκίνησε στο Βανκούβερ του Καναδά, ενώ σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 30 συστήματα LETS που λειτουργούν στον Καναδά, ενώ πάνω από 400 παρόμοια συστήματα υπάρχουν στην Αγγλία, στην Αυστραλία, στη Γαλλία, στη Νέα Ζηλανδία και στην Ελβετία.  Μερικά από τα πιο πετυχημένα συστήματα στις Η.Π.Α. είναι το Χρονοδολάριο, το Ithaca Hours και το ΡΕΝ.
Στην σημερινή εποχή της κρίσης και του οικονομικού αδιέξοδου, αυτή η πρακτική μπορεί να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους, που, ενώ γνωρίζουν διάφορες τέχνες και έχουν ποικιλία γνώσεων πάνω σε διάφορα επιτηδεύματα, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες λόγω της ανεργίας ή της ευρύτερης οικονομικής δυσχέρειας.
Αν και η αχρήματη συναλλαγή φαίνεται ότι θα μπορούσε να είναι ένα κώλυμα για τις εμπορικές επιχειρήσεις ή τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, αυτό δεν ισχύει για όσες από αυτές συμμετέχουν στο Δίκτυο, όπως συμβαίνει στη Μαγνησία.  Έτσι, εμπορικά καταστήματα, γιατροί και άλλοι επαγγελματίες κάθε είδους συμμετέχουν και συνεργάζονται ώστε να γίνεται η ζωή τους πιο ανθρώπινη, πιο ποιοτική και με λιγότερη πίεση.
Εκτός από το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης της Μαγνησίας που έχει σαν νόμισμα το ΤΕΜ, υπάρχουν και άλλα Δίκτυα όπως το Φασούλι στην Αθήνα και ο Οβολός στην Πάτρα.  Αυτά τα Δίκτυα πιστεύουμε ότι είναι μόνο η αρχή για μια μεγαλύτερη κινητοποίηση στην Ελλάδα που τόσο το χρειάζεται.
Η "Μητέρα Γη" πήγε στο Βόλο για να μάθει και να εκμαιεύσει εμπειρίες, ώστε να ξεκινήσει στην Κατερίνη ένα παρόμοιο αχρήματο Δίκτυο, μια προσπάθεια που ελπίζουμε να ανακουφίσει οικογένειες και να βοηθήσει σε μια πιο ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση.  Το Δίκτυο της Κατερίνης θα ξεκινήσει σύντομα μέσω του διαδικτυακού χώρου της "Μητέρας Γης" (www.motherearth.gr).

πηγή  eptanews

"Σφάζονται" για την Κεραία του Πιερικού ...Χιονίδης και Μαλτζάρης



Εκνευρισμός και ένταση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Κατερίνης στα προ της ημηρεσίας διάταξης θέματα και κυρίως το θέμα που αφορούσε την κεραία κινητής τηλεφωνίας που είναι τοποθετημένη στο γήπεδο του Πιερικού και το θέμα του περιβόητου "σχολείου του Ολύμπου" που επανέφερε σήμερα ο αναπληρωτής δημάρχου Ζήνων Σατραζέμης. Για την κεραία που έκανε ερώτηση ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κυριακίδης ο δήμαρχος εκνευρισμένος είπε ότι είναι αντίθετος προς την κεραία και απευθυνόμενος προς τον Μαλτζάρη  του είπε να πάει να πει την....ΕΕΤΤ να κατεβάσει την κεραία.

 Για το περιβόητο "σχολείο του Ολύμπου" υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους δημοτικούς συμβούλους Σαλπιστή, Μάντζιο και Οφείδη και μάλιστα ο τελευταίος έθεσε αρκετά ερωτήματα προς τον Σατραζέμη, όπως γιατί δεν συμμετέχει ο κατεξοχήν παρολύμπιος δήμος Ολύμπου, αλλά τα ερωτήματα στην ουσία δεν απαντήθηκαν. Ο δε Μάντζιος κάλεσε τον δήμο να βγει αμέσως από αυτή την ιστορία.

πηγή lefteria

Οι κανονιέρηδες της Α’ Κατηγορίας της ΕΠΣ Πιερίας


Από 28 γκολ: Καλαμπάκας Ακαδημίας Πλαταμώνα
Από 25 γκολ: Κυπαρίσσης Γ. Ολυμπίου Λόφου
Από 21 γκολ: Μπαγγέας Αχιλλέα Νεοκαισάρειας
Από 20 γκολ: Νταντάμης Ελπίδας Ανδρομάχης
Από 18 γκολ: Ταρασιάδης, Μακράκης Ακαδημίας Πλαταμώνα
Από 15 γκολ: Τσελίκας Καλλιθεακού
Από 15 γκολ: Αντωνόπουλος Ερμή Εξοχής
Από 13 γκολ: Ματζώλης Π.Α.Ο. Κ. Μηλιάς
Από 13 γκολ: Πίττης Αριστοτέλη Καταχά
Από 12 γκολ: Κωτούλης Α.Ε. Καρίτσας

Από 12 γκολ: Καλαμπαλίκης Αχιλλέα Νεοκαισάρειας
Από 11 γκολ: Χρυσόπουλος Ακαδημίας Πλαταμώνα
Από 11 γκολ: Γεροντίδης Απόλλων Λιτοχώρου
Από 11 γκολ: Γερακόπουλος Πίνδου Α. Αγιάννη
Από 11 γκολ: Παμλίδης Καλλιθεακού
Από 11 γκολ: Κοσμίδης Αιγινιακού
Από 11 γκολ: Γιαζιτζόγλου Αχιλλέα Νεοκαισάρειας
Από 10 γκολ: Σαρηγιαννίδης Σωκ. Ερμή Εξοχής
Από 10 γκολ: Φιρινίδης  Αιγινιακού